• wiegje 29
  • wiegje 38
  • wiegjes 65

De Pieni is niet zomaar een kartonnen wieg, het is zoveel meer….

Laten we beginnen bij het begin; het ontstaan. Toen Gusta zwanger was van haar jongste, ontstond een bijzondere zoektocht. Bij toeval had ze gezien dat er in Finland zoiets bestaat als een ‘babydoos’. En dan niet zo een die wij allemaal kennen met cadeautje erin enzo… Nee, een wat grotere doos met een leuk printje en in deze doos zit een matrasje en wat kleertjes voor de baby. Deze dozen worden in Finland door de overheid uitgereikt aan zwangere vrouwen. Dit is ontstaan in de jaren ’50 en was bedoeld om het hoge aantal wiegendood om laag te krijgen. Zo hadden de baby’s hun eigen bedje en hoefden ze niet meer tussenin. En het gebeurd dus nog steeds. Echter waren er een paar problemen.

Allereerst voldeed de doos niet aan de eisen die hiervoor in Nederland gelden. Bovendien was er eigenlijk niet echt aan te komen. En mocht je hem dan op de kop hebben getikt, dan ligt je kindje in een doos op de grond ofzo. Nog niet ideaal, maar nog steeds wel een heel leuk principe, wat haar niet los liet.

Toen wij (Gusta en Elianne) het er een paar jaar later weer eens over hadden kwamen we op het idee om zoiets zelf te gaan ontwikkelen. Maar dan voor de Nederlandse markt. Te leuk!!

De oorsprong van de naam Pieni komt dan ook uit het Fins en betekent ‘klein of kleine’. We wilden graag de Finse link maken en Pieni vonden we zo leuk en schattig dat we besloten dat dit de naam van onze wieg moest worden.

Toen kwam het ontwerpproces. Want we waren inmiddels wel zo ver dat we bedacht hadden dat er meer bij kwam kijken dan een doos met een print. Het gaat tenslotte om het bedje waarin baby-tjes komen te liggen. Samen met Sjoerd van Wijk van @productdesignstudios zijn we het ontwerpproces ingegaan. Zo kwamen we op het idee om de wieg zo te ontwerpen dat er niets van hoefde te worden weggedaan, namelijk alles heeft meerdere functies. Een kringloop.

De Pieni is daarom ook zo leuk. Het is een wieg, een herinneringsdoos en een tafeltje in één.

Als eerste kan de wieg natuurlijk gebruikt worden als wieg. Maar als je kleintje groeit is het toch o, zo leuk om alle 1e spulletjes of herinneringen te bewaren. Daarom is de wieg om te bouwen als doos. De deksel wordt meegeleverd en de wieg kan als mooie ‘doos’ in het kamertje blijven staan (of ergens anders natuurlijk). Fotoboeken, herinneringen, mooie spulletjes, het kan er allemaal in. En misschien later, als je kleintje niet meer zo klein is en op eigen benen gaat staan, meegegeven worden. Prachtig toch?

Het onderstelletje kan ondertussen dienst doen als tafeltje. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wij bieden een tafelblad aan wat er precies in past. Het kan in de woonkamer worden gebruikt als bijzettafeltje, of natuurlijk voor je kleine dreumes, om aan te knutselen. We hebben hiervoor ook krukjes ontworpen die er precies bij passen. Het onderstel en de krukjes zijn van gepoedercoat staal, die kunnen dus wel eventjes mee.

Mocht er later nog zo’n lief schatje bij komen dan hoeft u alleen de wieg maar bij te bestellen en kan het onderstel gewoon weer dienst doen.

Wat nog leuk is om te vermelden is dat de wieg een speciale toplaag heeft gekregen, waardoor hij afneembaar is. Ook hebben de randjes van de ‘spijlen’ karteltjes, hierdoor zijn ze niet meer scherp. Het wiegje voldoet aan de eisen die er door Europa aan gesteld worden.

Alle ontwerpen van de wiegjes zijn ontworpen door de fantastische Ontwerpstudio Huis van Mijn en geven heel goed onze stijl weer. Puur en uniek, maar krachtig en vol passie.

Alle producten van pieni. worden geproduceerd in Nederland. Het stalen onderstel wordt geproduceerd door een bedrijf in Lunteren en de wieg wordt geproduceerd door een bedrijf in Veenendaal. Het drukwerk wordt ook gedaan door een Nederlands bedrijf. Wij vinden dat wel zo eerlijk. Dan weten we zeker dat er geen mensen worden uitgebuit en iedereen eerlijk betaald wordt.